FOŘT Jindřich 11.2.1877-30.3.1941: Porovnání verzí
Bez shrnutí editace |
Bez shrnutí editace |
||
Řádek 3: | Řádek 3: | ||
| obrázek = No male portrait.png | | obrázek = No male portrait.png | ||
| datum narození = 11.2.1877 | | datum narození = 11.2.1877 | ||
| místo narození = Klosterneuburg | | místo narození = Klosterneuburg (Rakousko) | ||
| datum úmrtí = 30.3.1941 | | datum úmrtí = 30.3.1941 | ||
| místo úmrtí = | | místo úmrtí = Praha | ||
| povolání = 21- Odborník rostlinné výroby | | povolání = 21- Odborník rostlinné výroby | ||
| jiná jména = | | jiná jména = | ||
}} | }} | ||
'''FOŘT, Jindřich''', ''* 11. 2. 1877 Klosterneuburg (Rakousko), † 30. 3. 1941 Praha, ovocnářský a vinařský odborník'' | |||
Syn českého pomologa a vinaře Karla F. (1852–1926). Studoval | |||
na odborných ovocnicko-vinařských školách v Mělníku | |||
a v Klosterneuburgu, poté jako mimořádný posluchač na Vysoké | |||
škole zemědělské ve Vídni. 1890 složil zkoušky učitelské | |||
způsobilosti pro školy ovocnicko-vinařské a odjel do Kalifornie, | |||
kde praktikoval u firmy na zpracování ovoce. Po studiu | |||
na univerzitě v Berkeley získal hodnost Master of Science. | |||
1903 se vrátil do vlasti a byl jmenován inspektorem ovocnictví | |||
a vinařství při českém odboru Zemědělské rady pro Království české v Praze, 1904 se stal přednostou vinařsko-ovocnického oddělení chemicko-fyziologické stanice. 1919–33 byl vedoucím | |||
Státního výzkumného ústavu ovocnicko-vinařského | |||
v Praze a od 1926 členem vinařsko-ovocnické komise Svazu | |||
výzkumných ústavů zemědělských. Výsledkem F. odborné i organizátorské | |||
práce bylo zřízení české instituce okresních pomologů, | |||
založení čtyřiceti okresních ovocných školek a několika | |||
stanic na zužitkování ovoce. | |||
F. byl členem ústředního výboru a jednatelem Československé | |||
ovocnické jednoty. Spolupracoval s řadou odborných zahradnických | |||
časopisů, z nichž 1916–18 redigoval měsíčník | |||
''Ovocná bursa'', 1920–25 týdeník ''Ovoce a zelenina'' a 1931–40 | |||
byl odpovědným redaktorem věstníku Československé ovocnické | |||
jednoty ''Ovocnické rozhledy''. 1910 se F. na Vysoké škole | |||
zemědělského a lesního inženýrství ČVUT v Praze habilitoval | |||
v oboru zpracování ovoce, ve výuce byl pověřen suplováním | |||
předmětů vinařství a výrobou hroznových a ovocných | |||
vín, ovocnictví a zužitkování ovoce, ovocnictví a zelinářství. | |||
F. vynalezl a sestrojil různé technologické pomůcky a přístroje | |||
(filtry, čerpadla), z nichž průmyslová tzv. Fořtova sušárna | |||
na ovoce byla hodně používána a rozšířila se zvláště na Balkáně. | |||
F. připravil také technologii výroby ovocného nápoje, který | |||
byl průmyslově vyráběn známou českou firmou Bratři Zátkové | |||
v Praze. Od 1924 byl F. členem Československé akademie | |||
zemědělské, kde pracoval v ovocnickém odboru a spolupracoval | |||
s redakcí ''Hospodářského slovníku naučného''. Pro výstavu | |||
v německém Düsseldorfu zpracoval monografii o českém ovocnictví; | |||
1918 vyšla první česká ampelografie ''Vinná réva'', kterou | |||
napsal (spolu s vinařským odborníkem Tomášem Dohnalem) | |||
jako pátý díl souboru ''České ovoce''. Četné odborné články uveřejňoval | |||
v zahradnických časopisech. | |||
'''D:''' Racionelní pěstování a zužitkování ovoce, 1905; Jádrové ovoce v obchodní | |||
úpravě, 1906; Ovocnictví v Tyrolsku, 1909; J. Šimáčka vinařství. Pěstování | |||
vinné révy ve vinicích i na zdích a výroba vín (přepracovaná studie Josefa | |||
Šimáčka), 1911. | |||
'''L:''' OSND 2/1, s. 624; VČAZ 13, 1937, s. 116–117; tamtéž 17, 1941, | |||
s. 330–331 a 515–516; Zahradnický a ovocnicko-vinařský slovník naučný 2, | |||
1938, s. 83; HSN 1, s. 815; Vesmír 19, 1940/41, s. 259; Zahradnický slovník | |||
naučný 2, 1996, s. 308; L. Skala, Naši předchůdci 1, 1993, s. 114; MSB 1, | |||
s. 155; V. Řezníček – P. Salaš – J. Lužný, České osobnosti výzkumu a šlechtění | |||
okrasných, ovocných rostlin a révy vinné ve XX. století, 2002, s. 114. | |||
Zdeněk Koleška | |||
[[Kategorie:D]] | [[Kategorie:D]] | ||
[[Kategorie:21- Odborník rostlinné výroby]] | [[Kategorie:21- Odborník rostlinné výroby]] | ||
[[Kategorie:1877]] | [[Kategorie:1877]] | ||
[[Kategorie:Klosterneuburg]] | [[Kategorie:Klosterneuburg]] | ||
[[Kategorie:1941]] | [[Kategorie:1941]] | ||
[[Kategorie:Praha]] |
Verze z 12. 11. 2017, 18:31
Jindřich FOŘT | |
Narození | 11.2.1877 |
---|---|
Místo narození | Klosterneuburg (Rakousko) |
Úmrtí | 30.3.1941 |
Místo úmrtí | Praha |
Povolání | 21- Odborník rostlinné výroby |
Trvalý odkaz | https://biography.hiu.cas.cz/Personal/index.php?curid=55555 |
FOŘT, Jindřich, * 11. 2. 1877 Klosterneuburg (Rakousko), † 30. 3. 1941 Praha, ovocnářský a vinařský odborník
Syn českého pomologa a vinaře Karla F. (1852–1926). Studoval na odborných ovocnicko-vinařských školách v Mělníku a v Klosterneuburgu, poté jako mimořádný posluchač na Vysoké škole zemědělské ve Vídni. 1890 složil zkoušky učitelské způsobilosti pro školy ovocnicko-vinařské a odjel do Kalifornie, kde praktikoval u firmy na zpracování ovoce. Po studiu na univerzitě v Berkeley získal hodnost Master of Science. 1903 se vrátil do vlasti a byl jmenován inspektorem ovocnictví a vinařství při českém odboru Zemědělské rady pro Království české v Praze, 1904 se stal přednostou vinařsko-ovocnického oddělení chemicko-fyziologické stanice. 1919–33 byl vedoucím Státního výzkumného ústavu ovocnicko-vinařského v Praze a od 1926 členem vinařsko-ovocnické komise Svazu výzkumných ústavů zemědělských. Výsledkem F. odborné i organizátorské práce bylo zřízení české instituce okresních pomologů, založení čtyřiceti okresních ovocných školek a několika stanic na zužitkování ovoce.
F. byl členem ústředního výboru a jednatelem Československé ovocnické jednoty. Spolupracoval s řadou odborných zahradnických časopisů, z nichž 1916–18 redigoval měsíčník Ovocná bursa, 1920–25 týdeník Ovoce a zelenina a 1931–40 byl odpovědným redaktorem věstníku Československé ovocnické jednoty Ovocnické rozhledy. 1910 se F. na Vysoké škole zemědělského a lesního inženýrství ČVUT v Praze habilitoval v oboru zpracování ovoce, ve výuce byl pověřen suplováním předmětů vinařství a výrobou hroznových a ovocných vín, ovocnictví a zužitkování ovoce, ovocnictví a zelinářství. F. vynalezl a sestrojil různé technologické pomůcky a přístroje (filtry, čerpadla), z nichž průmyslová tzv. Fořtova sušárna na ovoce byla hodně používána a rozšířila se zvláště na Balkáně. F. připravil také technologii výroby ovocného nápoje, který byl průmyslově vyráběn známou českou firmou Bratři Zátkové v Praze. Od 1924 byl F. členem Československé akademie zemědělské, kde pracoval v ovocnickém odboru a spolupracoval s redakcí Hospodářského slovníku naučného. Pro výstavu v německém Düsseldorfu zpracoval monografii o českém ovocnictví; 1918 vyšla první česká ampelografie Vinná réva, kterou napsal (spolu s vinařským odborníkem Tomášem Dohnalem) jako pátý díl souboru České ovoce. Četné odborné články uveřejňoval v zahradnických časopisech.
D: Racionelní pěstování a zužitkování ovoce, 1905; Jádrové ovoce v obchodní úpravě, 1906; Ovocnictví v Tyrolsku, 1909; J. Šimáčka vinařství. Pěstování vinné révy ve vinicích i na zdích a výroba vín (přepracovaná studie Josefa Šimáčka), 1911.
L: OSND 2/1, s. 624; VČAZ 13, 1937, s. 116–117; tamtéž 17, 1941, s. 330–331 a 515–516; Zahradnický a ovocnicko-vinařský slovník naučný 2, 1938, s. 83; HSN 1, s. 815; Vesmír 19, 1940/41, s. 259; Zahradnický slovník naučný 2, 1996, s. 308; L. Skala, Naši předchůdci 1, 1993, s. 114; MSB 1, s. 155; V. Řezníček – P. Salaš – J. Lužný, České osobnosti výzkumu a šlechtění okrasných, ovocných rostlin a révy vinné ve XX. století, 2002, s. 114.
Zdeněk Koleška