ČERNÝ František 5.12.1864-22.12.1928: Porovnání verzí

Z Personal
(ČERNÝ_František_5.12.1864-22.12.1928)
 
 
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze od stejného uživatele.)
Řádka 3: Řádka 3:
 
| obrázek = No male portrait.png
 
| obrázek = No male portrait.png
 
| datum narození = 5.12.1864
 
| datum narození = 5.12.1864
| místo narození =  
+
| místo narození = Jablonná u Neveklova
 
| datum úmrtí = 22.12.1928
 
| datum úmrtí = 22.12.1928
| místo úmrtí =  
+
| místo úmrtí = Brno
 
| povolání = 31- Potravinář
 
| povolání = 31- Potravinář
  
 
| jiná jména =  
 
| jiná jména =  
}}<br/><br/>František ČERNÝ
+
| citace = Biografický slovník českých zemí 11, Praha 2009, s. 26-27
 +
}}
 +
'''ČERNÝ, František''', ''* 5. 12. 1864 Jablonná u Neveklova, † 22. 12. 1928 Brno, odborník sladovnické a pivovarnické technologie''
  
== Literatura ==
+
Byl synem zahradníka. Absolvoval první českou státní reálku
 +
v Praze (Ječná ulice). Po maturitě začal studovat odbor chemického
 +
inženýrství na pražské technice a dosáhl titulu inženýr.
 +
1888 nastoupil jako chemik do pivovaru v Petrovicích
 +
(Praha), kde byl sládkem významný odborník Vojtěch Richter,
 +
s jehož dcerou se Č. později oženil. Záhy se stal na dva
 +
roky technickým redaktorem ''Pivovarských listů'' a zároveň
 +
praktikoval ve výzkumných stanicích, nejdříve ve Vídni
 +
a poté v Praze. Krátce působil jako chemik a druhý nadsladovní
 +
u firmy Schindler & Stein v Újezdě u Brna. 1893
 +
se ve funkci samostatného sládka vrátil do petrovického pivovaru.
 +
1898 nastoupil do Pivovarů a sladoven a. s. Moravia
 +
v Brně, 1918 se stal technickým ředitelem všech závodů
 +
společnosti. Zabýval se především vlivem některých anatomických
 +
součástek sladového zrna (pluch, střelek a moučky)
 +
na průběh kvašení a jakost piva, sledoval tzv. skryté vlastnosti
 +
ječmenů, zavedl do praxe kolorimetrické sladové lihové
 +
výtažky a přidávání chlorového vápna do máčecí vody. Publikoval
 +
hlavně v ''Pivovarských listech''. V Pečkách založil továrnu
 +
Perla, která vyráběla chemické přípravky a technické
 +
pomůcky pro potřeby pivovarských provozů. Své znalosti
 +
praktika také uplatňoval v různých odborných organizacích.
 +
Byl členem komise pro výzkum sladovnického ječmene při
 +
českém odboru Zemědělské rady moravské, Spolku pro průmysl
 +
pivovarský, Společnosti na vydržování vědeckých ústavů
 +
pivovarských, Masarykovy akademie práce a místopředsedou
 +
zkušební komise na České vysoké škole technické v Brně.
 +
ČAZ jej zvolila svým skutečným členem pro IV. zemědělsko-průmyslový odbor.
 +
 
 +
'''D:''' výběr: O vlivu utajené vláhy na klíčivost semene, in: Pivovarské listy 9,
 +
1891, č. 6, s. 140–141; Vliv délky pírka na jakost a barvu sladu, in: tamtéž
 +
10, 1892, č. 13, s. 139–141; Větrání mladiny za horka, in: tamtéž 19, 1901,
 +
č. 2, s. 12; Praní kvasnic, in: tamtéž 20, 1902, č. 12, s. 118; Krátké nebo
 +
dlouhé pírko, in: tamtéž 22, 1904, č. 1, s. 2–6, 13–15; O přístrojích ku pěstování
 +
čistých kvasnic a jejich obsluze, in: tamtéž 23, 1905, č. 20, s. 225; Sladová
 +
moučka jako prostředek ku zvýšení stupně kvašení, in: tamtéž 25, 1907,
 +
č. 10, s. 97; Skryté vlastnosti ječmene, projevující se při práci ve sladovně
 +
a v pivovaře, in: tamtéž 27, 1909, č. 20, s. 1; Letní bublinové kvašení, in:
 +
tamtéž 29, 1911, č. 23, s. 244; Ječmeny sklizně 1913, jejich vlastnosti a sladování,
 +
in: tamtéž 32, 1914, č. 2, s. 1; Ječmen ze sklizně 1914 s přiměřeným
 +
zřetelem na válečnou situaci a s doplňkem k roč. 1914, in: tamtéž 33, 1915,
 +
č. 1, s. 1–4; Příspěvek k charakteristice pivovarské práce s cukrovou řepou,
 +
in: tamtéž 37, 1919, č. 1, s. 2.
 +
 
 +
'''L:''' nekrolog in: VČAZ 5, 1929, s. 257–258; Chemické listy 23, 1929, s. 153;
 +
KSN 2, s. 461; MSB 1, s. 93; Pivo – Slad – Chmel od A do Z. České, moravské
 +
a slovenské osobnosti, 2004, s. 27.
 +
 
 +
Jana Brabencová
 
   
 
   
 
[[Kategorie:D]]
 
[[Kategorie:D]]
Řádka 17: Řádka 67:
  
 
[[Kategorie:1864]]
 
[[Kategorie:1864]]
 +
[[Kategorie:Jablonná]]
 
[[Kategorie:1928]]
 
[[Kategorie:1928]]
 +
[[Kategorie:Brno]]

Aktuální verze z 14. 10. 2019, 15:09

František ČERNÝ
Narození 5.12.1864
Místo narození Jablonná u Neveklova
Úmrtí 22.12.1928
Místo úmrtí Brno
Povolání 31- Potravinář
Citace Biografický slovník českých zemí 11, Praha 2009, s. 26-27
Trvalý odkaz http://biography.hiu.cas.cz/Personal/index.php?curid=44892

ČERNÝ, František, * 5. 12. 1864 Jablonná u Neveklova, † 22. 12. 1928 Brno, odborník sladovnické a pivovarnické technologie

Byl synem zahradníka. Absolvoval první českou státní reálku v Praze (Ječná ulice). Po maturitě začal studovat odbor chemického inženýrství na pražské technice a dosáhl titulu inženýr. 1888 nastoupil jako chemik do pivovaru v Petrovicích (Praha), kde byl sládkem významný odborník Vojtěch Richter, s jehož dcerou se Č. později oženil. Záhy se stal na dva roky technickým redaktorem Pivovarských listů a zároveň praktikoval ve výzkumných stanicích, nejdříve ve Vídni a poté v Praze. Krátce působil jako chemik a druhý nadsladovní u firmy Schindler & Stein v Újezdě u Brna. 1893 se ve funkci samostatného sládka vrátil do petrovického pivovaru. 1898 nastoupil do Pivovarů a sladoven a. s. Moravia v Brně, 1918 se stal technickým ředitelem všech závodů společnosti. Zabýval se především vlivem některých anatomických součástek sladového zrna (pluch, střelek a moučky) na průběh kvašení a jakost piva, sledoval tzv. skryté vlastnosti ječmenů, zavedl do praxe kolorimetrické sladové lihové výtažky a přidávání chlorového vápna do máčecí vody. Publikoval hlavně v Pivovarských listech. V Pečkách založil továrnu Perla, která vyráběla chemické přípravky a technické pomůcky pro potřeby pivovarských provozů. Své znalosti praktika také uplatňoval v různých odborných organizacích. Byl členem komise pro výzkum sladovnického ječmene při českém odboru Zemědělské rady moravské, Spolku pro průmysl pivovarský, Společnosti na vydržování vědeckých ústavů pivovarských, Masarykovy akademie práce a místopředsedou zkušební komise na České vysoké škole technické v Brně. ČAZ jej zvolila svým skutečným členem pro IV. zemědělsko-průmyslový odbor.

D: výběr: O vlivu utajené vláhy na klíčivost semene, in: Pivovarské listy 9, 1891, č. 6, s. 140–141; Vliv délky pírka na jakost a barvu sladu, in: tamtéž 10, 1892, č. 13, s. 139–141; Větrání mladiny za horka, in: tamtéž 19, 1901, č. 2, s. 12; Praní kvasnic, in: tamtéž 20, 1902, č. 12, s. 118; Krátké nebo dlouhé pírko, in: tamtéž 22, 1904, č. 1, s. 2–6, 13–15; O přístrojích ku pěstování čistých kvasnic a jejich obsluze, in: tamtéž 23, 1905, č. 20, s. 225; Sladová moučka jako prostředek ku zvýšení stupně kvašení, in: tamtéž 25, 1907, č. 10, s. 97; Skryté vlastnosti ječmene, projevující se při práci ve sladovně a v pivovaře, in: tamtéž 27, 1909, č. 20, s. 1; Letní bublinové kvašení, in: tamtéž 29, 1911, č. 23, s. 244; Ječmeny sklizně 1913, jejich vlastnosti a sladování, in: tamtéž 32, 1914, č. 2, s. 1; Ječmen ze sklizně 1914 s přiměřeným zřetelem na válečnou situaci a s doplňkem k roč. 1914, in: tamtéž 33, 1915, č. 1, s. 1–4; Příspěvek k charakteristice pivovarské práce s cukrovou řepou, in: tamtéž 37, 1919, č. 1, s. 2.

L: nekrolog in: VČAZ 5, 1929, s. 257–258; Chemické listy 23, 1929, s. 153; KSN 2, s. 461; MSB 1, s. 93; Pivo – Slad – Chmel od A do Z. České, moravské a slovenské osobnosti, 2004, s. 27.

Jana Brabencová