GÄRTNER Maximilián 3.7.1909-13.11.1960: Porovnání verzí
(GÄRTNER_Maximilián_3.7.1909-13.11.1960) |
|||
Řádka 3: | Řádka 3: | ||
| obrázek = No male portrait.png | | obrázek = No male portrait.png | ||
| datum narození = 3.7.1909 | | datum narození = 3.7.1909 | ||
− | | místo narození = | + | | místo narození = Vratislavice nad Nisou (Liberec) |
| datum úmrtí = 13.11.1960 | | datum úmrtí = 13.11.1960 | ||
− | | místo úmrtí = | + | | místo úmrtí = Trnava (Slovensko) |
| povolání = 3- Chemik nebo alchymista | | povolání = 3- Chemik nebo alchymista | ||
30- Odborník chemického průmyslu nebo barvírenství | 30- Odborník chemického průmyslu nebo barvírenství | ||
| jiná jména = | | jiná jména = | ||
− | }} | + | }} |
+ | |||
+ | '''GÄRTNER, Maximilián,''' ''* 3. 7. 1909 Vratislavice nad Nisou (Liberec), † 13. 11. 1960 Trnava (Slovensko), chemik, potravinářský odborník'' | ||
+ | |||
+ | Byl synem ředitele banky Alfréda G. (1882–1952) a Marty, | ||
+ | roz. Linkeové (1889–1971). 1920–25 studoval gymnázium, | ||
+ | 1925–29 vyšší průmyslovou školu v Liberci, 1929–34 chemii | ||
+ | na německé technice v Praze a na vysoké škole technické | ||
+ | v Drážďanech (Ing. 1934). 1934–36 pracoval v Biochemickém | ||
+ | institutu německé techniky v Praze. 1936 odešel na Slovensko. | ||
+ | Od 1936 byl zaměstnán ve Spojených cukrovarech v Seredi; | ||
+ | zpočátku se zaměřoval na zvyšování produkce cukrové řepy, zavedl | ||
+ | grafické metody pro výpočty v cukrovarnickém průmyslu | ||
+ | v laboratořích i v praxi. Později se specializoval na způsob výroby | ||
+ | kyseliny mléčné z melasy (s J. Vašátkem), podílel se na výstavbě | ||
+ | nové továrny na kyselinu mléčnou, kterou od 1942 řídil. | ||
+ | Během druhé světové války se zasloužil o záchranu jejího | ||
+ | technického vybavení před odvezením do Německa a uchoval | ||
+ | také kulturu lactobacillus Delbrückii, zasloužil se tak o obnovení | ||
+ | poválečné výroby v plném rozsahu. 1951 obhájil disertaci | ||
+ | (Dr. techn.). 1953–60 se jako pracovník Chemického ústavu | ||
+ | SAV v Bratislavě zabýval výzkumem sacharidů a problematikou | ||
+ | alkalického rozkladu sacharózy. Stal se spoluautorem tří | ||
+ | patentů. Výsledky z praxe i vědeckého výzkumu zúročil v odborných | ||
+ | publikacích a studiích, které uveřejňoval ve sbornících | ||
+ | a v časopisech ''Chemické zvesti'', ''Listy cukrovarnícke'', ''Poľnohospodárstvo'' | ||
+ | aj. Pracoval ve státních zkušebních komisích na Slovenské | ||
+ | vysoké škole technické a SAV. Byl pohřben v Seredi. | ||
+ | |||
+ | '''D:''' výběr, knihy: Grafické vyhodnocovanie poľnohospodárskych a biologických | ||
+ | pokusov, Bratislava 1955; Zákon o účinnosti rastových faktorov a exaktný | ||
+ | výpočet jeho konštánt, tamtéž 1956; Cukrovarnícke nomogramy, tamtéž | ||
+ | 1958; Kontrola výroby kyseliny mliečnej, tamtéž 1962 (s A. Šepitkem). | ||
+ | Studie: Polní pokusy s hormonisovanou cukrovkou, in: Listy cukrovarní-cke | ||
+ | 61, 1942–43, s. 57–60; Kontrolné metódy pri výrobe kyseliny mliečnej | ||
+ | 1–2, in: Chemické zvesti 6, 1952, s. 375–390; Zhodnotenie výpočtov | ||
+ | výťažku melasy, in: tamtéž 9, 1955, s. 564–575; K exaktnému výpočtu | ||
+ | konštánt výnosových zákonov, in: Poľnohospodárstvo 5, 1958, s. 278–288. | ||
+ | |||
+ | '''L:''' J. Vašátko, Dr. techn. inž. M. G. (3. 7. 1909 – 13. 11. 1960), in: Chemické | ||
+ | zvesti 15, 1961, č. 4, s. 319–320; A. Dandár – R. Straka, Kto bol a kto je | ||
+ | v slovenskom cukrovarníckom priemysle, Bratislava 2004, s. 27; BLS 3, s. 68; | ||
+ | SBS 2, s. 164 (se soupisem díla). | ||
+ | |||
+ | Ľudmila Ďuranová | ||
+ | |||
[[Kategorie:D]] | [[Kategorie:D]] | ||
[[Kategorie:3- Chemik nebo alchymista]] | [[Kategorie:3- Chemik nebo alchymista]] | ||
Řádka 16: | Řádka 61: | ||
[[Kategorie:1909]] | [[Kategorie:1909]] | ||
+ | [[Kategorie:Vratislavice nad Nisou]] | ||
[[Kategorie:1960]] | [[Kategorie:1960]] | ||
+ | [[Kategorie:Trnava]] |
Verze z 17. 4. 2018, 19:21
Maximilián GÄRTNER | |
Narození | 3.7.1909 |
---|---|
Místo narození | Vratislavice nad Nisou (Liberec) |
Úmrtí | 13.11.1960 |
Místo úmrtí | Trnava (Slovensko) |
Povolání |
3- Chemik nebo alchymista 30- Odborník chemického průmyslu nebo barvírenství |
Trvalý odkaz | http://biography.hiu.cas.cz/Personal/index.php?curid=48828 |
GÄRTNER, Maximilián, * 3. 7. 1909 Vratislavice nad Nisou (Liberec), † 13. 11. 1960 Trnava (Slovensko), chemik, potravinářský odborník
Byl synem ředitele banky Alfréda G. (1882–1952) a Marty, roz. Linkeové (1889–1971). 1920–25 studoval gymnázium, 1925–29 vyšší průmyslovou školu v Liberci, 1929–34 chemii na německé technice v Praze a na vysoké škole technické v Drážďanech (Ing. 1934). 1934–36 pracoval v Biochemickém institutu německé techniky v Praze. 1936 odešel na Slovensko. Od 1936 byl zaměstnán ve Spojených cukrovarech v Seredi; zpočátku se zaměřoval na zvyšování produkce cukrové řepy, zavedl grafické metody pro výpočty v cukrovarnickém průmyslu v laboratořích i v praxi. Později se specializoval na způsob výroby kyseliny mléčné z melasy (s J. Vašátkem), podílel se na výstavbě nové továrny na kyselinu mléčnou, kterou od 1942 řídil. Během druhé světové války se zasloužil o záchranu jejího technického vybavení před odvezením do Německa a uchoval také kulturu lactobacillus Delbrückii, zasloužil se tak o obnovení poválečné výroby v plném rozsahu. 1951 obhájil disertaci (Dr. techn.). 1953–60 se jako pracovník Chemického ústavu SAV v Bratislavě zabýval výzkumem sacharidů a problematikou alkalického rozkladu sacharózy. Stal se spoluautorem tří patentů. Výsledky z praxe i vědeckého výzkumu zúročil v odborných publikacích a studiích, které uveřejňoval ve sbornících a v časopisech Chemické zvesti, Listy cukrovarnícke, Poľnohospodárstvo aj. Pracoval ve státních zkušebních komisích na Slovenské vysoké škole technické a SAV. Byl pohřben v Seredi.
D: výběr, knihy: Grafické vyhodnocovanie poľnohospodárskych a biologických pokusov, Bratislava 1955; Zákon o účinnosti rastových faktorov a exaktný výpočet jeho konštánt, tamtéž 1956; Cukrovarnícke nomogramy, tamtéž 1958; Kontrola výroby kyseliny mliečnej, tamtéž 1962 (s A. Šepitkem). Studie: Polní pokusy s hormonisovanou cukrovkou, in: Listy cukrovarní-cke 61, 1942–43, s. 57–60; Kontrolné metódy pri výrobe kyseliny mliečnej 1–2, in: Chemické zvesti 6, 1952, s. 375–390; Zhodnotenie výpočtov výťažku melasy, in: tamtéž 9, 1955, s. 564–575; K exaktnému výpočtu konštánt výnosových zákonov, in: Poľnohospodárstvo 5, 1958, s. 278–288.
L: J. Vašátko, Dr. techn. inž. M. G. (3. 7. 1909 – 13. 11. 1960), in: Chemické zvesti 15, 1961, č. 4, s. 319–320; A. Dandár – R. Straka, Kto bol a kto je v slovenskom cukrovarníckom priemysle, Bratislava 2004, s. 27; BLS 3, s. 68; SBS 2, s. 164 (se soupisem díla).
Ľudmila Ďuranová