BROŽ Antonín 6.12.1854-31.12.1908: Porovnání verzí
(BROŽ_Antonín_1854-31.12.1908) |
Bez shrnutí editace |
||
(Nejsou zobrazeny 2 mezilehlé verze od stejného uživatele.) | |||
Řádek 2: | Řádek 2: | ||
| jméno = Antonín BROŽ | | jméno = Antonín BROŽ | ||
| obrázek = No male portrait.png | | obrázek = No male portrait.png | ||
| datum narození = 1854 | | datum narození = 6.12.1854 | ||
| místo narození = | | místo narození = Dobrovice u Mladé Boleslavi | ||
| datum úmrtí = 31.12.1908 | | datum úmrtí = 31.12.1908 | ||
| místo úmrtí = | | místo úmrtí = | ||
Řádek 9: | Řádek 9: | ||
| jiná jména = | | jiná jména = | ||
}} | | citace = Biografický slovník českých zemí 7, Praha 2007, s. 204 | ||
}} | |||
'''BROŽ, Antonín,''' ''* 6. 12. 1854 Dobrovice u Mladé Boleslavi, † 31. 12. 1908 ?, cukrovarník'' | |||
Vystudoval v Mladé Boleslavi nižší a v Praze vyšší reálku. | |||
Po maturitě 1873 se zapsal na českou techniku, kterou absolvoval | |||
1876. Z vojenské služby byl pro tělesnou slabost | |||
po krátké době propuštěn. Nastoupil do praxe v cukrovaru | |||
ve Vlkavě, kde se seznámil s právě probíhajícími provozními | |||
pokusy s defekací (čiřením) Ženíškovou a Štolbovou metodou. | |||
To ovlivnilo i B. odborné zaměření, jeho celoživotním | |||
zájmem se stal výzkum spojený s vycukerňováním melasy. | |||
Z vlkavského pracoviště byl později přeložen do cukrovaru | |||
v Dobrovici. Tam se podílel na výstavbě provozu vycukerňování | |||
melasy postupem tzv. stronciánovým (založeným | |||
na reakci sacharozy s hydroxidem strontnatým na nerozpustný | |||
bisacharát strontnatý, který se odděluje od ostatních | |||
složek a rozloží vodou zpět na sacharózu). Později tento provoz | |||
vedl. 1888 byl pověřen vybudováním stejného oddělení | |||
v Pečkách. Stal se jeho vedoucím a pak správcem celé rafinerie. | |||
Působil tam až do 1906, kdy odešel na odpočinek. Byl | |||
také starostou Peček. V dobrovickém cukrovaru připravil B. | |||
s prof. K. Andrlíkem poprvé v Rakousko-Uhersku ve větším | |||
množství rafinózu. 1894 vydal v ''Listech cukrovarnických'' rozbory | |||
českých cukrovarnických surovin s návrhem na stanovení | |||
jejich hodnoty. | |||
'''L:''' F. Štěrba, A. B., in: Chemické listy 3, 49, 1909. | |||
'''P:''' SOA Praha, matrika narozených římskokatolické farnosti Dobrovice, inv. | |||
č. 16, fol. 29. | |||
Miloslava Žďárská | |||
[[Kategorie:D]] | [[Kategorie:D]] | ||
[[Kategorie:3- Chemik nebo alchymista]] | [[Kategorie:3- Chemik nebo alchymista]] | ||
[[Kategorie:1854]] | [[Kategorie:1854]] | ||
[[Kategorie:Dobrovice]] | |||
[[Kategorie:1908]] | [[Kategorie:1908]] |
Aktuální verze z 7. 10. 2019, 15:21
Antonín BROŽ | |
Narození | 6.12.1854 |
---|---|
Místo narození | Dobrovice u Mladé Boleslavi |
Úmrtí | 31.12.1908 |
Povolání | 3- Chemik nebo alchymista |
Citace | Biografický slovník českých zemí 7, Praha 2007, s. 204 |
Trvalý odkaz | https://biography.hiu.cas.cz/Personal/index.php?curid=73720 |
BROŽ, Antonín, * 6. 12. 1854 Dobrovice u Mladé Boleslavi, † 31. 12. 1908 ?, cukrovarník
Vystudoval v Mladé Boleslavi nižší a v Praze vyšší reálku. Po maturitě 1873 se zapsal na českou techniku, kterou absolvoval 1876. Z vojenské služby byl pro tělesnou slabost po krátké době propuštěn. Nastoupil do praxe v cukrovaru ve Vlkavě, kde se seznámil s právě probíhajícími provozními pokusy s defekací (čiřením) Ženíškovou a Štolbovou metodou. To ovlivnilo i B. odborné zaměření, jeho celoživotním zájmem se stal výzkum spojený s vycukerňováním melasy. Z vlkavského pracoviště byl později přeložen do cukrovaru v Dobrovici. Tam se podílel na výstavbě provozu vycukerňování melasy postupem tzv. stronciánovým (založeným na reakci sacharozy s hydroxidem strontnatým na nerozpustný bisacharát strontnatý, který se odděluje od ostatních složek a rozloží vodou zpět na sacharózu). Později tento provoz vedl. 1888 byl pověřen vybudováním stejného oddělení v Pečkách. Stal se jeho vedoucím a pak správcem celé rafinerie. Působil tam až do 1906, kdy odešel na odpočinek. Byl také starostou Peček. V dobrovickém cukrovaru připravil B. s prof. K. Andrlíkem poprvé v Rakousko-Uhersku ve větším množství rafinózu. 1894 vydal v Listech cukrovarnických rozbory českých cukrovarnických surovin s návrhem na stanovení jejich hodnoty.
L: F. Štěrba, A. B., in: Chemické listy 3, 49, 1909.
P: SOA Praha, matrika narozených římskokatolické farnosti Dobrovice, inv. č. 16, fol. 29.
Miloslava Žďárská